Pieczenie

  • Zawsze rozgrzej piekarnik na minimum 15-20 minut przed pieczeniem, bo wzrost i rozwarstwianie się listków ciasta francuskiego zależy od ciepła.
  • Rozmieszczaj wypieki na blasze w ok. 2cm odległości od siebie.
  • Jeśli zależy Ci by ciasto nie rozwarstwiało się za bardzo a jedynie stanowiło chrupiącą panierkę, przed upieczeniem ponakłuwaj je widelcem.
  • Przed ułożeniem cięższego nadzienia umieść arkusze ciasta francuskiego na blasze. W ten sposób unikniesz przenoszenia go z dodatkowym ciężarem co zminimalizuje ryzyko uszkodzenia go.
  • Aby uzyskać mocniejsze rozwarstwienie listków na krawędziach np. do wypieku tarty, zrób 2 linie nacięcia wzdłuż krawędzi a przestrzeń pomiędzy nimi ponakłuwaj widelcem.
  • Farsz powinien być w temperaturze pokojowej. Jeśli będzie za gorący może roztopić warstwy ciasta, co uniemożliwi wzrost i rozwarstwianie się ciasta.
  • Podczas pieczenia ciasta francuskiego należy pamiętać, że wypiek jest gotowy gdy jest złoty i wyrośnięty. Czas pieczenia zależy od wielu czynników między innymi od rodzaju piekarnika, rodzaju farszu, rodzaju składania ciasta a nawet od grubości blachy. Dlatego czas pieczenia podany w przepisie traktuj jako wskazówkę.
  • Zawsze używaj piekarnika do wypieku ciasta francuskiego, nigdy zaś mikrofalówki czy opiekacza, ponieważ nie osiągniesz odpowiedniego złotego efektu.
  • Jeśli pęcherzyki pojawiają się na powierzchni podczas pieczenia ciasta francuskiego, przekłuj je widelcem.
  • Układaj wypieki na blasze tak by cięcia oraz miejsca składania czy łączenia arkuszy zawsze były na dole.

+48 (32) 42 49 768

2012 © Loger - Wszelkie prawa zastrzeżone.